Srí lanka na talíři: 20 jídel, které musíte ochutnat

Srílanské dobroty byly naším prvním seznámením s asijskou kuchyní. Během dvou týdnů v této nádherné zemi jsme ochutnali nepřeberné množství exotických chutí, poznali spoustu nových vůní a zažili, co znamená opravdu pálivé jídlo. Srílanská kuchyně je ovlivněná především sousední Indií, ale i dalšími kolonizátory, Araby, Malajci, Holanďany, Portugalci a Brity. Hlavními ingrediencemi jsou kokosy, rýže, kari, nejrůznější koření, ovoce, zelenina a samozřejmě ryby a mořské plody. Co jsou nejznámější místní specialty a co byste na Srí lance určitě měli ochutnat? Tady máte pár tipů.

Rótí (roti)


- chlebové placky z pšeničné mouky

☝ Pšeničné placky jsou jednou z nejčastějších příloh nejen v Indii a jižní Asii (odkud se na Srí Lanku rozšířily), ale také v Jižní Americe, kde jsou známé pod jménem... no, jasně - tortily :-).

Ingredience: pšeničká mouka, olej, voda

Foto: vidiakshmi.co.in

Kotthu rótí (kottu roti)


- nasekané kousky rótí placek smažené na plotně společně se zeleninou, masem a vajíčkem

☝Tento populární pokrm, který chutná jako něco mezi rizotem a míchanými těstovaninami, původně pochází od tamilských sběračů čaje pracujících na plantážích v horských oblastech.

Ingredience: nakrájené placky rótí, vajíčka, zbytek masového kari (kuřecí, hovězí, rybí či skopové), cibule, zelené čili papričky, bílé zelí, mrkev, čerstvé kari listy, česnek, zázvor

Video-recept od Migrationology.com

Foto: heavytable.com


Pol rótí


- pšeničné placky smíchané se strouhaným kokosem

☝Tyto lahodné kokosové placky se nejčastěji podávají jako sladká snídaně.

Ingredience: čerstvě nastrouhaný kokos, mouka, voda a sůl

Video-recept od AthenticWorldFood.com

Foto: newyork.seriousseats.com


Lamprais


- směs rýže, masového karbenátku frikadeller, zeleniny a vařeného vejce zabalená  v banánovém listu a následně pečená v troubě

☝ Lamprais původně pochází od holandských kolonizátorů, kteří si tímto způsobem na Srí Lance balili svačinu do práce. 

Ingredience: rýže, lampara kari, masový karbenátek frikadeller, nakládaný lilek, sambol, vařené vejce, palmový list

Video-recept od Street Eats TV's Channel

Foto: amzatzahra.tumblr.com

Appam (hoppers) 


- tenké palačinky z kokosovo-rýžového těsta podávané převážně k snídani

☝ Hoppers se smaží v malé kónické pánvi, díky které mají tvar misky, do které se následně přidávají nejrůznější náplně. Nejlepší jsou ty s vajíčkem - egg hoppers! 

Ingredience: rýžová mouka, vejce, kokosové mléko, droždí, sůl, cukr, palmový či kokosový olej

Video-recept od The Culinary Corner

Foto: ourpangea.com


Idiyappam (string hoppers)


- tenké nudle z rýžové mouky připravované v páře

☝ Rýžové nudle jsou druhou nejčastější přílohou ke kari pokrmům a jejich příprava dá opravdu zabrat. Rozdíl mezi string hoppers a kupovanými nudlemi je ale obrovský.

Ingredience: rýžová mouka, sůl, vlažná voda

Video-recept od Famous Cuisine Channel

Foto: tasty.lk


Pol Sambol


- pikantní omáčka z chilli papriček a mletého kokosu

☝ Rýžové nudle jsou druhou nejčastější přílohou ke kari pokrmům a jejich příprava dá opravdu zabrat. Rozdíl mezi string hoppers a kupovanými nudlemi je ale obrovský.

Ingredience: chilli papričky, strouhaný kokos, cibule, sušený tuňák, limetka, sůl

Video-recept od Migrationology.com

Foto: srilankanfusioncooking.com


Dál kari (Dhal)


- vydatné kokosové kari z červené čočky

☝ Největší srílanská klasika. Toto jídlo jedí místní i několikrát denně a často je prvním, které se holky učí od mámy - každá rodina má svůj vlastní postup vypilovaný k dokonalosti (asi jako česká svíčkový). 

Ingredience: červená čočka, kokosový krém a kokosové mléko, zelené chilli papričky, česnek, cibule, kari koření, kmín, hořčičná semínka, skořice, kari listy, pepř

Video-recept od AthenticWorldFood.com

Foto: lesauce.com


Červené rybí kari


-  extrémně pálivé kari s nasekanými kusy čerstvého tuňáka (často včetně kostí)

☝ Nejpálivější kari, jaké se na Srí Lance najdete. Skvělá volba pro opravdové milovníky pálivého jídla. Já jsem jeho ochutnávku dala jen s jogurtem, Tom si ho ale (i přes slzy v očích) naprosto zamiloval :-).

Ingredience: tuňák, mleté čili, černý pepř, goraka, česnek, kari listy, sůl + rýže jako příloha

Video-recept od AuthenticWorldFood.com

Foto: inside.lk


Kuřecí kari (kukul mas curry)

-  klasické kari s kuřecím masem

☝ Nejčastější varianta masového kari. Nasekané kusy kuřete se do omáčky přidávají často opět s kostmi, takže opatrně!

Ingredience: kuře, rajčata, směs kari koření, česnek, cibule, zázvor, kardamon, kokosová olej

Video-recept od AuthenticWorldFood.com

Foto: explorelanka.com


Jackfruit kari (Ambul polos)

-  zeleninové kari z plodů chlebovníku (jackfruit) 

☝ Nejčastější varianta masového kari. Nasekané kusy kuřete se do omáčky přidávají často opět s kostmi, takže opatrně!

Ingredience: jackfruit, kokosové mléko, cibule, česnek, zázvor, červené a zelené čili, kurkuma, kari listy, sůl

Video-recept od Kabita's Kitchen

Foto: foodcorner.com


Kiribath


- mléčná rýže nasekaná na malé krychličky

☝ Kiri znamený v sinhálštině mléko, bath je slovo pro rýži. Že by odsud pocházela notoricky známá reklmaní znělka "kiri, kiri, kiri" ?

Ingredience: rýže, kokosové mléko, voda, sůl

Video-recept od Aasai Rasai

Foto: tarynjghehman.com


Gotukola Sambol

- vodní špenát s kokosem

☝ Lehký salát s jemnou chutí podávaný jako příloha k nejrůznějším pokrmům.

Ingredience: vodní špenát, strouhaný kokos, česnek, šalotky, zelené čili papričky, kari listy

Video-recept od Daily Food Recipes

Foto: migrationology.com


Jaffna kool


- specialita obsahující nejrůznější plody moře 

☝ Kool je tradiční rybářský pokrm nejsevernější a nejdivočejší části Srí Lanky, Jaffny, odkud také pocházejí všechny ingredience.

Ingredience: krab, ryba, krevety, humr, maniok, špenát

Video-recept od Famous Cuisine Channel

Foto: sbs.com

Wambatu (brinjal) moju


- nakládaná lilková směs

☝ Další z populárních příloh, která se servíruje nejen ke kari. Chutná trochu jako zavařenina.

Ingredience: lilek, červená cibule, zelené čili papričky, zázvor, kari listy, hřebíček, cukr, sůl, ocet, hořčičná semínka, olej

Video-recept od Daily Food Recipes

Foto: serandib.co.nz


Ulundhu Vadai (Medhu Vadai)


- luštěninové taštičky smažené v oleji

☝ Tyto malé slané koblížky najdete na každém rohu - na pouličních stáncích, na tržnicích i nabízené prodavači ve vlaku či autobuse.

Ingredience: dhal z červené čočky, rýže, sůl, zelení čili papričky, zázvor, kari listy, olej

Video-recept od Healthy Food Kitchen 

Foto: meglioviaggiare.com



IssoVadai 


- pouliční smažená jedohubka s připlácnutými krevetkami

☝ Asi nejzvláštnější pouliční jídlo, které jsme na Srí Lance viděli. Zakousnout se do celých krevetek i s hlavičkama vyžadovalo poprvé trochu odvahy, za pár dnů jsme je ale křoupali jako chipsy :-). 

Ingredience: červená čočka, celé krevetky, zelení čili papričky, cibule, zázvor, kari listy, kmín, fenykl, koriandr, sůl, olej 

Video-recept od The Culinary Corner

Foto: riceandcurry.com


Pani pol


- omeletky z kokosového mléka

☝ Naše nejoblíbenější srílanská sladkost. Omeletky se plní magickou kokosovou směsí, která chutná prostě jako Srí Lanka. 

Ingredience: vejce, mouka, kokosové mléko, rostlinný olej, náplň: palmový syrup, skořice, kardamon, hřebíček, strouhaný kokos, cukr, vanilka


Foto: akkiskitchen.com


Buffalo curd


- jogurt z buvolího mléka

☝ Tento jogurt má výrazně větší obsah tuku než klasické kraví mléko. Podává se s medem nebo palmovým sirupem.

Ingredience: buvolí mléko

Video-recept od Sunny Lanka

Foto: upload.wikimedia.com


Watalappan


- karamelový puding z kokosového mléka

☝Watalappan pochází původně z Malajsie a na Srí Lanku se dostal z jihoindického státu Tamil Nadu, kde je velmi populární.

Ingredience: vejce, kokosové mléko, cukr, kešu oříšky, kardamom, juggery

Video-recept od The Culinary Corner

Foto: srilankanrecepies.com


Zdroje: 
http://www.authenticworldfood.com/cz
http://migrationology.com/2011/11/sri-lankan-food-40-of-the-islands-best-dishes/
http://foodsofworlds.wikia.com
http://www.mundo.cz/sri-lanka/kuchyne

Líbil se vám tento článek? Tak ho nezapomeňte sdílet!


4 komentáře:

  1. Wow, všechno to vypadá tak úžasně! Škoda, že v České republice je tato kuchyně tak málo známá.

    Diary of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, vypadá a chutná ještě líp! Strejda google z ná všechno, i jak uvařit tyhle dobroty doma :-) Takže nic není nemožné!

      Vymazat
  2. Božínku, to bych si všechno hrozně ráda dala. :) Úplně miluji exotickou uchyni, i tu asijskou a přestože jsem zatím mimo Evropu nebyla, tak už jsem toho docela dost jedla. :) Vím, že v Česku je to jídlo stejně z jiných surovin, ale i tak si na tom obvykle moc pochutnám a je to jako malá dovolená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Já si právě myslím, že se dá exoticky vařit i tady, i když to pak v dané zemi chutná jinak, ale i tak je moc fajn si tu naši kuchyni trochu okořenit :-)

      Vymazat